Oedeemtherapie

Wat is oedeem, lymfestelsel en oedeemtherapie!

Een menselijk lichaam betsaat voor 2/3 uit water. Hierdoor is het gemakkelijk mogelijk dat er een ophoping van vocht in een bepaald deel van het lichaam ontstaat. Een dergelijke ophoping noemen wij oedeem.

Het meeste vocht wordt afgevoerd door ons lymfestelsel. Een andere belangrijke taak van het lymfestelsel is de afweer van ziektes en infecties. 

Er bestaan vier soorten oedeem:
- algemeen oedeem
- veneus oedeem
- lymfoedeem
- lipoedeem

Er kan ook een combinatie mogelijk zijn tussen de verschillende soorten oedeem, dit wordt mixoedeem genoemd. Deze vormen van oedeem kunnen behandeld worden middels manuele lymfedrainage, compressie d.m.v. zwachtelen of steunkousen, oefentherapie, ademhalingstechnieken en lymftaping.
Manuele lymfdrainage is een massagevorm met als doel de doorstroming van het lymfestelsel te verbeteren en de immuniteit te verhogen.

(Bronnen: Oedeem & Oedeemtherapie van H.P.M. Verdonk, Sylabus Vodderschool, Richtlijn Lymfoedeem + patientenfolder Vereniging MLDV).

Oedeemspreekuur

Onze therapeute Kelly Vogels is sinds maart 2018 onze BIG- geregistreerde oedeemtherapeute. Zij werkt op maandag t/m donderdag. Speciaal voor mensen die na het werk willen komen heeft Kelly op maandag een avondspreekuur. Zij informeert u graag over de mogelijkheden en effecten van de behandeling. 

Als toevoeging op de klassieke oedeemtherapie maakt Kelly ook gebruik van de Deep Oscillation®

Neem contact op via 043-35105010 of mail naar info@fysiotherapieceramique.nl

Ook werken wij samen met Olmed Maastricht, dé specialist in therapeutisch elastische kousen.
Om oedeemtherapeutische behandelingen te ondersteunen is samenwerken met andere disciplines van belang voor het beste resultaat.

Wilt u een afspraak inplannen, meer informatie of heeft u vragen dan kunt u een mailtje sturen naar kelly@fysiotherapieceramique.nl of bel naar 043-3510501.