Algemene fysiotherapie

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie is een behandelmethode om diverse klachten aan het bewegingsapparaat zoals spieren, pezen, banden en gewrichten te behandelen en/of hun functioneren te optimaliseren. Om een optimaal functioneren van het bewegingsapparaat te bereiken moet de fysiotherapeut tijdens de eerste afspraak uw klachtenpatroon in kaar brengen. Dat zal gebeuren middels een anamnese en een onderzoek. Uw hulpvraag staat hierbij centraa. 

Aan de hand van deze intake kan een fysiotherapeut  u adviseren, begeleiden en behandelen bij het herstellen van de stoornissen in uw houdings- en bewegingsapparaat. Deze stoornissen kunnen mogelijk zijn ontstaan door (sport)blessures van spieren, pezen, banden en gewrichten of kunnen een gevolg zijn van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart en huid.

Omdat geen enkel mens hetzelfde is levert een fysiotherapeut maatwerk. Na aanleiding van het anamnesegesprek en lichamelijk onderzoek wordt individueel bekeken welke behandelmogelijkheden er zijn en welke methode voor u de voorkeur heeft. Elke behandeling duur ca. 25-30min.

Bewegingstherapie/oefentherapie:
Binnen de algemene fysiotherapie geld de bewegingstherapie (ook wel oefentherapie genoemd) als belangrijkste pijler. Het doel van oefenentherapie is om het lichaam in de daadwerkelijke functie te herstellen of terug in balans te brengen.  
De therapeuten kunnen bijvoorbeeld de bewegingsmogelijkheden van gewrichten beïnvloeden, de spierkracht vergroten, de houding verbeteren, balans en evenwicht trainen, de conditie verbeteren, ademhalingstechnieken aanleren en leren te ontspannen.
Om deze doelstellingen te bereiken is het gedeelte ''therapietrouw'' ontzettend belangrijk! Naast de 30 minuten behandeling heeft u namelijk 23,5 uur per dag de tijd om thuis actief te oefenen. Dit gedeelte is nodig om uw klachten te kunnen verminderen en/of volledig weg te krijgen.

Bij bewegingstherapie treedt de fysiotherapeut meer op als coach. Hij zal u namelijk door dit proces begeleiden met als doel dat u zelf uw klachten en/of beperkingen met gerichte oefeningen kunt controleren en/of herstellen. 
Tijdens hands on therapie maakt de therapeut gebruik van verschillende technieken zoals: massage, triggerpoint of manuele verrichtingen. Deze "hands on" therapievormen helpen met name om de eerste pijnen te verlichten, de bloedsomloop in weefsels te bevorderen, spierspanning te verminderen en de gewrichten beweeglijker te maken. 
 

    Welke andere therapievormen zijn er?

    In onze praktijk bieden wij naast algemene fysiotherapie de volgende therapievormen aan: