Claudicatio Intermittens

Claudicatio intermittens of meer bekend onder "etalagebenen" wordt ook vaak Perifeer arterieel vaatlijden (PAV) genoemd. De klachten worden veroorzaakt door slagaderverkalking. De klachten worden gekenmerk door pijn of kramp in de beenspieren die doorgaans optreden tijdens het lopen en verdwijnen na enige tijd stilstaan. Naar schatting heeft drie procent van 55-plussers last van PAV en veertien procent van 70-plussers. Roken, te weinig beweging en ongezonde voeding zijn risicofactoren voor PAV.

De behandeling van PAV bestaat doorgaans uit looptherapie. Alle richtlijnen omschrijven een ‘stepped care’ behandeling. De huisarts verzorgt cardiovasculair risicomanagement (CVRM) en verwijst de patiënt voor een traject gesuperviseerde looptherapie (GLT) en leefstijlbegeleiding bij een gespecialiseerde Chronisch ZorgNet fysiotherapeut. Indien met een traject GLT en leefstijlbegeleiding niet de gewenste resultaten worden behaald, kan een eventuele verwijzing naar een vaatchirurg voor verdere diagnostiek en behandeling worden besproken met de huisarts. Door de ‘stepped care’ aanpak ontvangen patiënten een behandeling die niet zwaarder is dan noodzakelijk. Daarnaast leidt dit tot minder zorgkosten.

(bron: www.chronischzorgnet.nl)

Onze therapeute Birthe Cörvers is de deskundige op het gebied van claudicatio intermittens en tevens aangesloten bij het chronisch zorgnet. Birthe werkt op dinsdag, donderdag en vrijdag. Zij informeert u graag over de mogelijkheden en de effecten van de behandeling. 

Zij kan u op maat adviseren welke therapie gestart moet worden en uw resultaten monitioren. De behandelingen voor PAV wordt onder bepaalde voorwaarden vergoed uit de basisverzekering. 

Neem contact op via 043-35105010 of mail naar info@fysiotherapieceramique.nl