Fysiotherapie

Wat is Fysiotherapie?

Fysiotherpie is een behandelmethode om diverse klachten aan het bewegingsapparaat zoals spieren, pezen, banden en gewrichten te behandelen/ hun functioneren te optimaliseren. Om tot een optimaal functioneren van het bewegingsapparaat te bereiken moet de fysiotherapeut tijdens de eerste afspraak uw klachtenpatroon in kaar brengen middels een anamnese en een onderzoek. Hierbij staat uw hulpvraag centraal. 

Aan de hand van deze intake kan een fysiotherapeut  u adviseren, begeleiden en behandelen bij herstellen van de stoornissen in uw houdings-/ bewegingsapparaat. Deze stoornissen kunnen zijn ontstaan door (sport)blessures van spieren, pezen, banden en gewrichten maar kunnen ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart en huid zijn.

Omdat geen enkel mens hetzelfde is, levert een fysiotherapeut maatwerk. Na aanleiding van het gesprek en onderzoek wordt individueel bekeken welke behandelmogelijkheden er zijn en welke methode voor u de voorkeur heeft. Elke behandeling duur ca. 25-30min.

Welke therapievormen zijn er?

Er bestaan diverse therapievormen. Bij Fysiotherapie Ceramique Masstricht bieden wij de volgende therapievormen aan.

  • Algemene fysiotherapie: als belangrijkste pijler binnen de fysiotherapie geld de Bewegingstherapie (ook wel oefentherapie genoemd). Het doel van oefenen is het de daadwerkelijke functie het herstellen of in balans te brengen. Wij kunnen bijvoorbeeld de bewegingsmogelijkheden van de gewrichten beïnvloede, de spierkracht vergroten, de houding verbeteren, balans en evenwicht trainen de conditie verbeteren, ademhalingstechnieken aanleren en leren te ontspannen. Therapietrouw is hierbij echter heel belangrijk want het gaat niet om de 30 min die u bij ons traint maar om de 23,5uur die u thuis kunt oefenen. Bij deze therapievormen treed de fysiotherapeut meer op als coach om u te begeleiden om u aan te leren hoe u zelf de klachten/beperkingen met gerichte oefeningen kunt controleren en herstellen. Daarnaast maakt een fsyiotherapeut gebruik van diverse aandeel technieken zoals massage, triggerpoint of manuele verrichtingen. Deze "hands on" therapie helpt met name om de eerste pijnen te verlichten , de bloedsomloop in de weefsels te bevorderen, de spierspanning te verminderen en de gewrichten beweeglijker te maken.
     
  • Manuele therapie 
  • Oedeemtherapie
  • Echografie
  • Mulligan concept
  • Medical taping
  • Dry Needling